Oplæg på den nordiske konference ”Barnet og Rusen 2019” i Sandefjord, Norge.
Om, at børn, der vokser op i en familie med rusproblemer, kan have brug for hjælp, også ind i voksenlivet.
I Danmark er der behandlingsmuligheder til børn og unge, der er vokset op i familier med alkohol- eller andet misbrug, men kun til de bliver 25 år. Så er det blevet for ”gamle” til at få hjælp.
Enten fordi man tænker, det må være ”gået over”, eller fordi man tænker, de selv må betale. Det er ikke gået over, og det er en social skævvridning, at kun dem med økonomi til det kan få hjælp.
Det er uanset alder cirka halvdelen af dem, der er vokset op i en familie med alkoholproblemer, der får alvorlige problemer. De har oplevet næsten dobbelt så mange belastende livsbegivenheder og de er stærkt signifikant mere belastet på en lang række faktorer, end andre uden rusopvækst (se evt. øvrige artikler her på siden).
Derudover ved vi, at der i voksenalder også er et generationsperspektiv. Vi risikerer at give problemerne videre til næste generation, idet mange af de udfordringer, de tumler med, kan gives videre til deres børn.
Det er så vigtigt, at vi har tilbud, der er uafhængig af alder og økonomi.
Oplægget præsenterede tilbud til netop voksne fra familier med rusproblemer, dem over 25 år; dels et gruppebehandlingstilbud, og dels en medlemsdrevet forening.
Oplægget indeholdt bl.a.:
- Behandlingstilbuddets temaer og terapeutiske elementer
- De voksne børns egen forening LUA
- De resultater vi fandt i vores evalueringsstudie, der fulgte næsten 100 deltagere over tid
- Psykologiske vinkler på, hvad det er, der virker og hvorfor
På baggrund af evalueringen er det tydeligt, at det virkelig gør en forskel for disse voksne, at de får hjælp. De får kompas, kontakt til egne følelser, som en forudsætning for at kunne navigere og finde styrke og retning i eget liv, og for at kunne træffe sunde valg. Og de får værktøj til at kunne erstatte deres overlevelses-strategier fra et liv i en familie med misbrug, med mere brugbare og holdbare livs- og problemmestringsstrategier. Det ses også på, at deres trivsel øges, ligesom deres relationskompetence forbedres markant, herunder relationen til egne børn og børnenes trivsel.
Det første tilbud drejer sig om et gruppebehandlingsforløb til voksne over 25 år, der var børn i en familie med alkoholproblemer. Som nu er blevet voksne, men fortsat er sårbare, og som tumler med sig selv og med deres relationer; kærlighedspartner, egen forælder-rolle, venner og job.
Tilbuddet adskiller sig ved at henvende sig til voksne over 25 år, ved en række særlige behandlingselementer og ved muligheden for over tid at kunne deltage i mere end ét gruppeforløb. Nogle deltog således i op til fire gruppeforløb, hvilket gav nogle helt særlige muligheder.
Med udgangspunkt i den kognitive, narrative og mentaliseringsbaserede tilgang lærer deltagerne at skabe nye ”tanker” og ”historier” om sig selv og deres liv. De får mere konstruktive livs- og mestringsstrategier, herunder strategier til at træffe sundere livs-valg. De får øget evnen til at mærke, udtrykke og regulere egne følelser og behov, blive i stand til at sætte grænser, sige til og fra på passende vis.
Heraf følger også evnen til at blive bedre til at ”være i verden”, en forøget evne til at være i relation med andre mennesker, det gælder i relation til nære venner, kærlighedspartner, egne forældre, egne børn såvel som relateret til uddannelse og job.
Dertil kommer, at de i mødet med ligesindede får rystet skam og skyld af sig, og finder egne ben og retning i livet.
Du kan læse mere her www.laenken.dk/nyheder/rapport-om-laenkens-vba-forloeb/
Og en pixi-udgave på denne hjemmeside under litteratur.
Derudover præsenteres ”LUA” (Lænkens Unge Ambassadører), som er en medlemsdrevet forening for og af voksne, opvokset i hjem med alkoholproblemer. LUA fungerer, blandt meget andet, som en slags ”efterværn”, men også som en mulighed for ”empowerment”.
Formålet med LUA er at arbejde for gratis adgang til kvalificeret behandling for alle, der er vokset op i en familie med alkoholproblemer, uanset alder og økonomi.
Dette bl.a. ved at opbygge netværk, skabe dialog og udbrede viden om børn, unge og voksne i familier med alkoholproblemer, herunder at af-tabuisere og af-stigmatisere. Der arbejdes i den forbindelse med en formidlingsdel, hvor LUA bl.a. arrangerer officielle tema-aftener om forskellige relevante temaer, ligesom LUA har et ”foredragskorps”, hvor der holdes foredrag med udgangspunkt i egen historie, for børn og unge, samt for relevante professionelle voksne.
I LUA oplever deltagerne, at de genvinder følelsen af mening og kontrol over eget liv. Ikke mindst som følge af den selvstændige opbygning af en selvstyrende, frivillig organisation. Det er også i kraft af LUA at de oplever at kunne bruge deres opvækst som en kompetence, og at fællesskabet med ligesindede med en fælles sag giver styrke.
Du kan læse mere om LUA her www.lua.dk
Og om evalueringen af LUA her www.laenken.dk/nyheder/rapport-om-laenkens-vba-forloeb/
Og en pixi-udgave på denne hjemmeside under litteratur.