Sommerlejrene står for døren – Omsorg for børn og unge fra familier med alkoholproblemer
Snart er det tid til de årlige sommerlejre. Corona til trods bliver de alligevel til noget. Også i 2020. Helt afgørende for mange af de udsatte børn og unge. Ikke mindst efter Corona-lockdown, hvor mange af børnene (og deres forældre) har været, og er, ekstra udfordrede.
En af de mange organisationer, der arrangerer disse sommerlejre, henvendte sig med en forespørgsel; er det ok, at de unge frivillige, der bruger deres fritid på at tage på lejr med børnene, drikker alkohol, når børnene er lagt i seng om aftenen? De vidste faktisk godt, at det nok ikke var en god idé, men savnede fagligt kvalificerede begrundelser. For i et land som Danmark, hvor vi har rekorder i alkoholindtag, ikke mindst blandt unge, skulle der ligesom et ”begrundet nej” til. Det kommer her. For det er en meget dårlig idé. Og jeg er i virkeligheden super-glad for, at de spurgte, så vi kan få det på plads. Hvis det ikke er på plads i din organisation, så er ”det fagligt begrundede nej” nedenfor til deling.
Børn og unge fra familier med alkoholproblemer, har særlige behov. Ikke mindst i forhold til voksnes alkoholadfærd. Vi ved fra både forskning og klinisk praksis, at børnene ofte har betingede reaktioner på voksne, der indtager alkohol. Det kan være alt fra utryghed til panisk angstanfald. Det er især sårbart, hvis det er voksne, barnet er ”afhængig af” og skal kunne have tillid til. Børnene vil ofte i forvejen være utrygt tilknyttede og kunne være udfordret med at stole på voksne. Hvis dertil kommer alkohol, har de alt for mange erfaringer med, at netop denne kombination betyder svigt og utryghed, voksne der lover og svigter, voksne der lyver og bedrager, både sig selv og børnene. Siger, de har styr på det, men ikke har det. Voksne, der ændrer personlighed, og måske kan blive upålidelige og grænseoverskridende.
Børnene har alle antenner ude, fordi det er deres overlevelsesstrategi med utrygge voksne; ”at regne den ud, før det sker”, så de kan nå at søge beskyttelse inden. Børn sat i situationer, der af dem ”læses utrygt” vil aktivere deres antenner og sætte dem på unødvendigt arbejde. De så at sige ”holder vejret” indtil ”faren er drevet over”. Mange børn vil opleve det som endnu et svigt fra endnu en voksen, de ikke kunne stole på, uanset udfaldet.
Børnene vil således opleve angst og utryghed i samvær med voksne, der indtager alkohol, uanset mængde og adfærd. Betingningen kan udløses af synet af alkohol, men det kan også være lyde (f.eks. en flaske, der bliver åbnet) og lugte (lugten af alkohol), der aktiverer deres ofte traumatiske oplevelser med voksne og alkohol. Den kan også udløses af de bitte-små forandringer i stemninger og adfærd hos voksne, som børnene er ninjaer til at opfatte og opdage.
En pædagogisk tanke på, at ”børnene kunne lære, at voksne og alkohol også kan være trygt” (hvilket det i virkeligheden sjældent er), er en meget stor opgave, som kræver særlige forudsætninger og rammer. Barnet skal være trygt, og kunne bestemme farten på en sådan proces. Det man nemlig beder barnet om, er at udholde traumet og de følelser, der er relateret til at gennemleve det igen. Det kan blive for voldsomt for barnet, og her er det vigtigt, at der er trygge, fagligt kompetente voksne til at håndtere situationen. Det er yderst sjældent noget, man vil udsætte børnene for, men vente med til de er unge/voksne, der selv kognitivt kan se formålet med det, og som kan håndtere situationen fra et sikkert sted. Det er pædagogisk aldeles uansvarligt at eksperimentere med, når barnet er udfordret på sin trygge base, og uden mulighed for at sige nej, og man samtidig ikke er fagligt kompetent til at få øje på barnet (de vil ofte forsøge at skjule det, som en af deres overlevelsesstrategier), samt at kunne håndtere barnets eventuelle følelsesmæssige reaktion.
Det burde egentlig ikke være nødvendigt med et ”begrundet nej”. På den anden side er det godt at blive spurgt. For svaret er entydigt og helt uden tvivl ”nej”; det er aldeles forbudt, at voksne med ansvaret for udsatte børn og unge indtager alkohol, mens de har ansvaret for børnene/de unge.