Valget er dit – kvinde!
Vi er frie, selvstændige kvinder, der selv bestemmer, om og hvor meget alkohol, vi drikker. Helt enig! Men på hvilket grundlag træffer vi den beslutning? Og har valget konsekvenser for andre end os selv?
Ny norsk forskning viser, at vi formodentligt ville kunne reducere emotionelle og adfærds-relaterede problemer hos børn, hvis vi mødre drak mindre eller slet ikke (Lund og kolleger, 2020). Forskerteamet undersøgte sammenhængen mellem mødres alkoholbrug og børns emotionelle og adfærdsmæssige problemer blandt data fra 34.000 norske børn. Data blev indsamlet under svangerskab, og når børnene var 1,5, 3 og 5 år.
Forskerne fandt en tydelig sammenhæng mellem mors alkoholbrug og adfærdsproblemer blandt børnene. Sammenhængen var tydelig selvom mor ikke drak mere end 3-4 genstande ved én drikkeanledning i løbet af en uge, altså det mange anser for at være helt almindelig brug for en moderne kvinde/mor. Der er altså ikke kun tale om mødre med alkoholmisbrug. Sammenhængen mellem mors alkoholbrug og emotionelle problemer var endnu for utydelig at konkludere sikkert på og kræver mere forskning.
Vi ved allerede, at alkohol under graviditet og amning er skidt. Vi kender ikke den nøjagtige grænse for, hvor meget eller lidt alkohol, der skal til for at gøre skade på foster/spædbarn. Det afhænger også af barnets (biologiske) sårbarhed, som ingen kvinde/mor jo alligevel kender. Derfor de nuværende anbefalinger om slet ingen alkohol under graviditet og amning. Det er jo altså faktisk et opløsningsmiddel, der går lige i den sårbare hjerneudvikling hos fostre og spædbørn. Og hvem vil lege med den!
Den viden bliver nu fulgt op af norsk forskning, der også angår småbarnsperioden, og faktisk også det ”helt almindelige alkoholbrug” på blot få genstande. Forskningen viser også, at en stor del af sammenhængen er at finde i en genetisk sårbarhed og i visse miljøfaktorer i familien. Det betyder, at nogle familier godt kan drikke moderat, medens at der i andre familier er flere risikofaktorer og dermed øget risiko for problem-udvikling hos børnene ved selv lavt alkoholforbrug. Den genetiske sårbarhed kan vi ikke gøre så meget ved. Vi kender den heller ikke for det enkelte barn, og kan derfor ikke anvende den som en parameter for vores valg. Til gengæld kan vi gøre noget i forhold til vores brug af alkohol. Når vi derfor ved, at alkoholbrug gør en forskel, også ved meget lavt – og ”almindeligt” – brug, kan vi netop der aktivt vælge at gøre en forskel.
Jeg tænker ikke, at vi, hverken mødre eller fædre, skal være totalt afholdende og aldrig røre alkohol. Jeg tænker, det især i Danmark, er et alt for ambitiøst og umuligt projekt. Men jeg tænker, vi skal have muligheden for at træffe kvalificerede valg. Og jeg tænker, at vi også som fagfolk skal tage den viden med os, især i de mere sårbare familier.
Alle forældre ønsker deres børn det bedste. Men det forudsætter, at de kender forudsætningerne for at kunne vælge det bedste. Hvordan kan det mon være, at vi fagfolk har så svært ved at dele denne viden? For det viser undersøgelser, at vi har! Ville du ikke gerne have den viden? Ville du ikke ønske din mor, datter, søster fik eller havde fået den viden?
Jeg tænker, vi har ret til at få den viden, der er, så vi kan træffe kvalificerede valg. At vi skal dele, det vi ved, og ikke være bange for at virke moraliserende. Det bliver vi først, når vi ikke forstår andres valg, og fordømmer dem. Det er en balancegang, især når den andens valg inkluderer et valg på vegne af børn. Og der er helt givet nogle, der ikke selv kan forvalte den viden og omsætte til et kvalificeret valg. Men vi kan starte med at dele viden, og se om ikke det i sig selv gør en forskel for de fleste.
Jeg deler gerne, men valget er dit, ligesom ansvaret for dit valg!
I øvrigt uanset om du er kvinde, mand, mor eller far!
N.B. Denne artikel handler om kvinder og mødre specifikt. Mænds/fædres valg er lige så afgørende!
Lund, I. O., Eilertsen, E.M., Gjede, L.C., Torvik, F.A., Røysamb, E., Richborn-Kjennerud, T. & Ystrøm, E. (2020). Maternal Drinking and Child Emotional and Behavior Problems, Pediatrics, marts.